X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Sport" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Venetiaanse watertaxi is Ferrari op het water

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Specialist Specialist Auteur op infoyo sinds
24 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Specialist
Datum: 29-10-2008
Auteur: Specialist
De Venetiaanse watertaxi van Frans Andringa uit Leeuwarden is de enige in Nederland. De negen meter lange Alilaguna stuift op de Waddenzee de Terschellingse snelboot voorbij als het moet, maar kan ook met het schuifdak open stationair cruisen door kanalen en over meren. Toen Andringa enkele jaren geleden zijn zeiljacht verkocht, wilde hij een bijzondere motorboot en die heeft hij gevonden in de gestroomlijnde Italiaanse watertaxi. Een Ferrari op het water.

Rialtobrug

Rialtobrug Tijdens een vakantie in Venetië zag Andringa bovenop de Rialtobrug onder hem twee watertaxi’s liggen aan een steiger. De Leeuwarder was meteen verkocht. Hij kwam aan de weet dat de vaartuigen worden gebouwd op een eilandje bij Venetië. Maar omdat het om bedrijfsvaartuigen gaat, laat de werf geen particulieren toe.
Andringa kreeg, als geïnteresseerde ‘prospect’, echter wel een voet tussen de deur en kreeg een uitgebreide rondleiding over de werf. Hier kreeg hij te horen dat een watertaxi in een eenvoudige uitvoering ongeveer al driehonderdduizend Nederlandse guldens moest kosten.

Demomodel

Demomodel Een flinke prijs voor een motorboot, meende Andringa. Hij liet het idee om een watertaxi te importeren dan ook met tegenzin varen. Maar wat wil het toeval. Een jaar later nam hij op een middag een kijkje bij jachtmakelaardij De Valk in Sneek. De Leeuwarder hapte naar adem oen hij ingeklemd tussen twee grote jachten een heuse Italiaanse watertaxi zag liggen. Het polyester schip met slechts nog vijftig motoruren op de teller bleek van een landgenoot te zijn die ooit het plan had opgevat Italiaanse watertaxi’s te importeren. Maar hij stapte toch van dit plan af en deed het demomodel in de verkoop. Andringa kon zo een vrijwel nieuwe watertaxi voor een aantrekkelijke prijs in handen krijgen. Het interieur bestaat uit massief mahonie en notenhout. Karakteristiek voor de Italiaan is het schuifluik. Met het luik naar achteren kunnen gasten op de drie groen met Alcantarastof beklede sofa’s optimaal van de zon genieten.

Riva

Het ontwerp van de watertaxi dateert uit 1938, maar is uitgerust met de huidige techniek. De romp is duidelijk geïnspireerd op de Riva, de illustere Italiaanse speedboot. En net als de Riva ademt de watertaxi ook Italiaans design uit van het notenhouten dashboard tot de kleinste klamp.

Krachtpatser

De Volvo zes cilinder diesel van 200 pk laat het schip accelereren als een Ferrari. Deze krachtpatser is gemonteerd op een heckdrive die de negen meter lange en 2,4 ton zware Italiaan een snelheid van 32 knopen (58 km per uur) kan geven. ,,Harlingen naar Terschelling varen we met full speed in een half uurtje,’’ zegt Andringa. ,,De watertaxi gaat de snelboot  voorbij.’’

Veerboot

Op vol vermogen neemt de turbodiesel twintig liter in het uur. ,,Dat lijkt op het eerste gezicht veel, maar als je tien liter diesel kwijt bent van Harlingen naar Terschelling, dan ben je veel goedkoper uit dan een kaartje voor de veerboot.’’


Reacties op dit artikel
Chiel verhoeff andringa, 2009-01-19
( +2 )

Geachte/beste heer,

toevallig zag ik deze site.
Ik ben nl ook zeer gecharmeerd van deze boot en ben op zoek naar nadere gegevens.
Mijn vage plan was eens in venetie rond te kijken of ik een 'overjarige romp zou kunnen kopen en mijn huidige Volvo turbo 6 cyl zou kunnen plaatsen.
Ik was benieuwd naar de vaareigenschappen en mogelijkheden, dus ik ben al blij met uw gegevens.
Ik heb nu een kleinere boot, 6.80m', 2,5 ton met de volvo, snelheid nu ca. 34 knopen, dus wat gewicht en snelheid betreft klopt het aardig.
Ik wil ook op groter water redelijk safe en comfortabel varen, kustwateren ed.

Ik zou het zeer op prijs stellen wat gegevens/fotoos van u te mogen ontvangen, en evt. eens te mogen kijken.

mvrgr.

chiel verhoeffKaka, 2009-04-14
( -2 )

Dommerik
Hans karman, 2010-10-30
( +2 )

Dag Frans,

We zijn vorige week in Venetie geweest en ook mij viel de schitterende lijnen en afwerking van met name de nieuwere watertaxi's op. Ze varen snel maar toch beheerst over het water. Ik vermoedde al dat ze behoorlijk wat zouden kosten, maar dat is toch een fors bedrag. In euri zou dat zo'n 150.000 zijn. Wat goed dat je er op zo'n onverwachte wijze een hebt kunnen bemachtigen. Nog veel plezier ermee.

Vr. gr.
Hans Karman
Beetgum
Kamiel duynstee, 2013-01-03
( +1 )

Toevallig, ik was ook van plan om dit type boot te importeren. Dit nav de film de tourist. Weet iemand nog zo'n boot te koop ?

Gr. Kamiel Duynstee
Martin, 2014-02-28
( 0 )

Ook een mooi artikel in de waterkampioen! Geniet lekker, bella bella.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl