X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Sport" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De Nijmeegse vierdaagse

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Rolanne Rolanne Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van Rolanne
Datum: 18-05-2010
Auteur: Rolanne
Voor 1900 kon je het echt niet maken om lopen een sport te noemen. Lopen was een manier om van A naar B te geraken. Soldaten moesten wel lange afstanden kunnen afleggen. Daar trainden ze dan ook voor, netjes in pas. Ze moesten in groepen oefenen, probeer maar eens in je eentje uit het ritme te lopen.

Die marcheenoefeningen bleven bestaan

In 1908 richtte een groepje legerofficieren een sportclub op. De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Wandelen was een van de sporten van die club. Een jaar later werden de marsen uitgezet, die waren alleen voor soldaten. Daar was verder ook niemand jaloers op. De soldaten die de tochten volbrachten waren marsvaardig. De soldaten liepen 35 km per dag met bepakking op de afstandsmarsen. Nijmegen groeiede eigenlijk uit tot de 4-daagse stad omdat de (4) routes dicht om de stad heen lagen. Er kwamen steeds meer mensen op af. In 1928 kwam voor de eerste keer ook  iemand helemaal uit het buitenland over om mee te doen. Die inschrijving haalde alle regionale kranten. Tijdens W.O. ll werd  de vierdaagse tocht verboden. Toen het eenmaal vrede was werd de traditie weer opgepakt, in 1945 dus. Tien jaar later deden er al zo'n 5000 wandelaars mee.

Route van dag 1

Route van dag 1 De eerste dag gaat de stoet over de rivier de Waal heen. Door de mooie Betuwe langs boomgaarden en kassen, over smalle asfaltwegen en dijken. In de dorpjes Bemmel en Elst moedigen gastvrije bewoners en enthousiaste toeschouwers de wandelaars aan. Die Bemmel en Elstenaren hebben bij wijze van voorpret vaak in januarie (gewas is niet winterhard, in Nederland) al gladiolenbollen in hun tuin in staan graven. En anders staan ze binnen en buiten in vazen. Een gastvrije lieve gewoonte.

Route van dag 2

Route van dag 2 Op het zelfde startpunt komen de wandelaars die dag een overleefd hebben min of minder uitgeslapen bij elkaar. Vanaf 5.00 uur a.m. zijn de posten open.  Vandaag begeeft de sportieve stoet zich richting Wychen en Bergharen. Vooral de terugweg is zwaar. De saaie weg lijkt door zijn eentonigheid veel langer. Deze dag is de dag waar de meeste wandelaars het procentueel gezien opgeven.

Route van dag 3

Route van dag 3 Op de derde dag zien de wandelaars de bossen en heuvels bij Groesbeek en Berg en Dal. De route is dramatisch heuvelachtig. De Zevenheuvelenweg doet zijn naam eer aan. De derde dag wordt meestal als zwaarste dag ervaren.

Route van de intocht

Route van de intocht De laatste dag brengt de sprtievelingen in de stadjes Grave Cuijk aan de andere kant van de Maa . Bij Cuijk lopen de deelnemers over een pontonbrug. Om de wandelaars de omweg te besparen hebben soldaten een pontonbrug over de rivier Maas gelegd van losse bootjes en planken, een ervaring opzich. Daarna volgt een lange rechte weg die uitkomt in de stad, de sint anna straat  is er voor de laatste kilometers. Het is er inmens druk, er zijn tribunes neergezet voor de intocht. Gejuich geklap fanfaremuziek "via Gladiola" ronde plein nog over, dan rechts over de brede singel voor de laatste controlepost. om het 4-daagse kruisje in ontvangst nemen.

Zomerfeesten (foto is niet iemand die net heeft deelgenomen)

Zomerfeesten (foto is niet iemand die net heeft deelgenomen) In de vierdaagseweek staat heel Nijmegen op zijn kop. Voor de Nijmegenaren zijn er twee opties. Je ontkomt niet aan verplichte vakantie buiten je eigen stad dus je vlucht of je stort je erin. Vroedvrouwen kunnen in deze niet in de file gaan staan dus ze plannen de traumahelicopter in op de route.

Zomerfeesten (foto is deelnemer)

Zomerfeesten (foto is deelnemer)

De feesten eromheen hebben de sfeer en drukte als b.v. konninginnedag in de Randstad heeft, maar dan zonder de rommelmarkten.

Gladiool, vierdaagsebloem, gladius, gladiatoren

Gladiool, vierdaagsebloem, gladius, gladiatoren Op vrijdag worden de wandelaars binnegehaald als echte helden. De vierdaagsebloem bij uitstek dankt haar naam aan het woord gladius wat zwaard betekend. Een gladiool heeft een indrukwekkend zwaardvormig uiterlijk. Men verdiend haar na een heroische prestatie. Traditiegetrouw werden gladiolen gescandeerd. Als de gladiatoren in de arena met een zwaard tot de dood bevochten werden, werden ze uiteindelijk onder luid gejoel bedolven met gladiolen. Ten overstaan van een niet minder luid publiek worden de vierdaagse lopers ingehaald. Dit bolgewas is niet winterhard en bloeit kort gelukkig net wel tijdens de 4 daagse. (meestal)  De dagen daarna zijn de gladiolen goedkoop. Nijmegenaren hebben de sypathieke gewoonte de bloemenstalletjes er dan van af te helpen, en ze voor elkaar te kopen. In het verdrietige jaar dat de 4-daagse afgelast werd vanwege respect voor de gevoelens van de nabestaande van 2 deelnemers, voor wie de tocht fataal werd, hebben de bloemisten ook financieel verlies geleden. Op de veiling waren al die bloemen allang besteld, net als alle jaren ervoor.

Vierdaagse lied tekst

Vierdaagse lied tekst Natuur gaf ons een motor mee
van ‘t allerbeste merk.
Gaf ons een hart en longenpaar
gezond, gaaf, goed en sterk.
En een paar flinke benen
een groot geluk op aard’.
Wie die niet leert gebruiken
is niet zo’n motor waard.
Wie die niet leert gebruiken
is niet zo’n motor waard.

Tweede couplet

Tweede couplet

Wij lopen de Vierdaagse mee
vol levenslust en moed.
Als goede lopers blijven wij
altijd op goede voet.
Want wij zijn één voor allen
en allen zijn wij één.
Zo willen wij door Neêrland
en door het leven heen.
Zo willen wij door Neêrland
en door het leven heen..


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl