X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Sport" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Karate, niet de sport, maar het begrip

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Christiaan79 Christiaan79 Auteur op infoyo sinds
17 December 2009


Bekijk het profiel van Christiaan79
Datum: 14-01-2010
Auteur: Christiaan79
Het is nu 2009. Op de kast staat een lijst met mijn diploma’s van karate die ik heb mogen behalen. Uit ruimtegebrek heb ik ze allemaal achter één lijst gedaan. Op de eerste diploma staat de datum 1990. Wat inhoudt dat ik minimaal in 1989 voor het eerst de dojo betrad. Veel weet ik hier niet meer van, maar het zal wel onwennig zijn geweest. Ik, als jochie van 10, in mijn (toen) 2e hands karate pak de eerste jodans en sudans makend.

Wat ik nog wel exact weet, was de eerste keer dat ik aangaf bij mijn ouders dat ik op karate wou. De daaruit voort komende vraag of het mocht, werd positief ontvangen. Mijn vader wou voor mij wel naar Bruinsma, toen nog aan de hoofdstraat in Stadskanaal, bellen om te vragen wat het koste en wanneer het zoal werd gegeven. Toen ik ’s middags van school thuis kwam werd ook ik hiervan op de hoogte gesteld en kon het feest beginnen.

De reden waarom ik op karate wou, was een iets minder feestelijke. Ik werd veel gepest en probeerde me staande te houden op school en in het dorp. Ik zou karate leren en ze dan laten zien wie de sterkste was. Als je mij nu zou vragen is het gelukt, dan kan ik volmondig zeggen, of vol vingers typen, “Ja.” Als je vervolgens vraagt of ik ooit iemand in elkaar heb gerost, moet ik toch met een “Nee.” Antwoorden. Ik hoor je denken. “Hoe dan wel?hoe hoe woeheohwoe.,” rustig, rustig

Als je als 10 jarige op karate gaat dan snap je het nog niet helemaal. Het was een geweldige tijd toen dat zonder meer of minder. De wedstrijden bijvoorbeeld. Een paar uur reizen naar Utrecht 1 á 2 ronden op de mat en weer aankleden. Ik kon praktisch gezien beter mijn kleding aanhouden op de mat in plaats van mijn pak aantrekken zal maar zeggen en ook de auto had amper tijd om koud te worden. Maar het was leuk. Anyway Daniel san.. En nu, inmiddels met trots drager van de bruine band, ik naast het trainen mij ook meer verdiep in de achtergrond, leer ik dat karate mij meer heeft gebracht dan alleen het leren van wat technieken. Uiteraard heeft het mij veel zelfvertrouwen gegeven, maar weet ik ook dat ik vaak genoeg karate heb gebruikt in situaties. Onbewust heb ik in dreigende situaties waarin ik werd uitgelokt gewacht tot de eerste klap van de pester kwam.

Sommige van deze figuren deden toentertijd ook aan karate. Zaten er ruzies mee uit te lokken en één mannetje liet zijn wanrespect blijken aan zijn behaalde graat..

Op een dag was er een leraar op de basisschool jarig en gebruikelijk op de basisschool is dan dat de leerlingen verkleed op school komen. Stoer verkleed als karate kid kwam dus ook dit mannetje gekleed in zijn karatepak met stoere bruine band. Regelmatig aan het op scheppen met zijn geleerde (basis) technieken. na afloop van de schooldag liep iedereen weer terug naar de fietsen en voor mij aan liep de grote groep met onze karate kid voorop. “Ik heb een betere band dan jou.,, Sprak hij stoer tegen een jongen waarvan hij zei één van zijn goede vrienden te zijn. “En ook dan jou en dan jou.,, Die laatste jou was aan mij gericht. Tja, die kans was natuurlijk groot. Ik ben later dan hem begonnen zo ver ik weet. Dus dat zou kunnen, maar wat dan nog? Het verschil tussen een groene en een bruine band was niet zo heel groot. Slechts twee jaartjes trainen.

De sportschool waar deze jongen trainde stond bekend als een slechte. Er waren al heel wat mensen geweest die trammelant met de sensei (trainer) hadden gehad. Zo ook zijn vader. Dit had hem doen besluiten om zijn twee zoons ergens anders in te laten schrijven. En ja hoor, natuurlijk was dat dezelfde school als waar ik trainde. Ik zag hier behoorlijk tegen op. Zeker omdat ik hier niemand had die mij naar beneden haalde en iedereen mij leek te waarderen. Wat zal er dan gebeuren als iemand hier gaat trainen die mij regelmatig pest.

Heerlijk genieten was het achteraf. Er was bij hem en zijn broer inderdaad iemand die met recht kon zeggen dat hij een betere band had dan de mijne. Ik had de groene en hij de bruine. Heel goed. Nadeel voor het bluffertje dat hij behoorlijk gezichtsverlies leed toen ik hem de dojo in zag lopen met een groene band. De enige die een betere band had was zijn broer. Die de bruine band inmiddels had gehaald. Precies dezelfde bruine band die de jongen droeg tijdens de verjaardag van de leerkracht. De stoten in mijn maag die deze jongen altijd gaf als hij me ’s morgens bij de ingang tegen de muur zag staan, waren dan ook snel voorbij. Nou ja snel, wat is snel als je uitrekent hoeveel morgens en middagen er in 7 jaar keer 40 weken keer 5 dagen zitten. How bigger they are, the harder they fall. Hij had met elke stomp in mijn maag bij zichzelf en bij anderen een grote ego opgebouwd. Een ego waarvan je de klap kon horen toen hij, na de switch tussen de sportscholen en het vallen door de mand wat betreft de betere banden, heerlijk op zijn bek ging. Ipon voor Christiaan Drenth. Wedstrijd beslist en geen slag of stoot gegeven.

En zo heeft karate me veel dingen gegeven. Van discipline tot zelfvertrouwen en uithoudingsvermogen,conditie e.d. Met bovenstaand verhaal als ultieme uitblinker.

Karate betekend niet vechten, Karate is verdediging in de ruimste zin van het woord.


Christiaan

Note van de schrijver: de voorbeelden in deze blog zijn enkel schetsen van hoe de situatie op dat moment was en is niet bedoeld om mensen achteraf aan te vallen. Immers, het is een aantal jaren geleden. Wat gebeurd is veranderd niet, de mensen daarentegen des te meer.

Reacties op dit artikel
Merel veldma, 2010-02-09
( +1 )

Leuk hoor dat Karate ik heb het ook 3 jaar gedaan, ben later overgestapt naar het Kuroi ryu Ninjutsu van Sensei Arie van den Akker die nu ook Krav Maga doet. Ik ga wel weer terug naar Karate en wil dan wado ryu Karate doen
Renee, 2010-03-09
( 0 )

lkkr boeient
zelf zit ik ook op karate en heb ik zwarte band
Christiaan79, 2010-03-10
( +1 )

@ merel, 3 jaar dan heb je de groene band? Vanwaar de keuze om wado ryu te doen? Zelf doe ik Shotokan. Iet weer gericht op techniek terwijl Wado Ryu wat meer op je geestelijke gericht is toch?

@ Renee, als je zegt de zwarte bant te hebben, wil je danniet zo lullig reageren op anderen? Dat is niet echt een reactie die bij een zwart bander hoort dacht ik zo
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl