X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Sport" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wielrennen, de weg

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+15
  Goed artikel ( +17 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Brokkel Brokkel Auteur op infoyo sinds
14 April 2009


Bekijk het profiel van Brokkel
Datum: 22-04-2009
Auteur: Brokkel
Wielrennen behoort tot 1 van de populairste sporten van Nederland en wordt elk jaar weer vanaf eind februarie tot eind oktober door grote groepen liefhebbers beoefend en gevolgd.

Geschiedenis

Wielrennen is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw.
Nadat de fiets is ontstaan in 1860 en de fiets in zijn huidige vorm , die al stamt van 1888, zijn er vrij snel wedstrijden georganiseerd. De oudste nog bestaande wedstrijd is mogelijk Parijs - Roubaix die al in 1896 voor de 1e keer werd verreden.

1903 werd voor de eerste keer de tour de france verreden. Toen nog in 6 ettape's die veel langer waren dan de huidige met enkele dagen rust tussen elke ettape. Ook was het materiaal en waren de wegen nog verre van goed. Als wielrenner was je toen ook nog zelf verantwoordelijk voor het volledige onderhoud van de fiets en was hulp van omstanders niet toegestaan. Dat betekende dat elk probleem dat je tegenkwam zelf moest repareren, van een lekke band tot gebroken vorken en velgen, wat toen niet uitzonderlijk was.

Wielrennen werd populair in de crisisjaren voor de oorlog maar werd pas echt populair bij het grote publiek met de komst van televisiereportages van de tour de france in 1960.

Alhoewel het op het eerste oog niet zo lijkt is wielrennen tegenwoordig toch vaak een teamsport. Zeker op professioneel gebied waar ploegen een startende groep zo probeert samen te stellen dat de ploeg de beste kans op de eindoverwinning heeft. 
Bij de amateurs is het nog heel vaak wel een individuele sport.

Wereldwijd worden wedstrijden georganiseerd onder auspiciŽn van de UCI (Union Cycliste Internationale) en de lokale sportfederatie. In Nederland is dat de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie).
Binnen Nederland worden er ook nog lokale wedstrijden geŲrganiseerd door zogenaamde wilde bonden.

Wielrennen is onderverdeeld in de volgende categoriŽn
Jeugdwielrennen - Dit is vanaf het jaar waarin de wielrenner 8 jaar wordt tot en met 14 jaar en verdeeld in leeftijdsklasses
Nieuwelingen -  15 en 16jaar oud.
Junioren - 17 en 18 jaar oud 
Amateur/Master - vanaf 19 jaar oud en opgedeeld in 3 categorieŽn a, b en c
Elite / Belofte - Beloftes vanaf 19 jaar tot en met 22 jaar en vanaf 23 jaar Elite, verdeeld in een klasse met contract(professionals) en zonder contract.

Wedstrijden

Er zijn op de weg 3 soorten wedstrijden

Rit in lijn - Hierbij wordt er in 1 groep gestart en wordt er een vooraf bepaalde afstand afgelegd, diegene die het eerste over de finish komt is de winnaar.
Er zijn verschillende soorten rit in lijn wedstrijden, zoals ettape's in meerdaagse wedstrijden, klassiekers en criteriums.

Tijdens meerdaagse wedstrijden kent men tijdens de ettape's vaak enkele sprints onderweg die goed zijn voor tijd of punten.
De meeste meerdaagse wedstrijden kennen buiten een tijdsklassement meestal ook nog enkele andere klassementen zoals een klimklassement (bergen worden ingedeeld in categorieŽn die elk een bepaalde puntenwaarde hebben) en een sprintklassement.

Een klassieker is een ťťn-daagse wedstrijd die meestal een verschillende start en finish plaats kent.
Deze wedstrijden zijn ook vaak veel lang van afstand.

Een criterium is een kleine wedstrijd meestal in het centrum van een plaats gehouden.
Tijdens criteriums worden vaak tussensprints gehouden waaraan prijzen zijn verbonden.

ploegentijdrit - Hierbij wordt er in een ploeg gestart van 5 tot 9 personen, de tijd wordt gemeten over de gehele afstand waarbij de tijd telt van een bepaald lid van de groep. Meestal is dat de 4e of 5e persoon van de groep. Dit houdt in dat als er teveel mensen achterblijven de tijd door blijft lopen tot de persoon die als 4e of 5e(afhankelijk van de wedstrijd) over de finish is gekomen. De ploegen starten een gelijke tijd na elkaar. Het is niet toegestaan om mee te fietsen met een andere groep dan je eigen ploeg.

individuele tijdrit - Hierbij rijdt elke wielrenner een bepaalde afstand geheel alleen en is alleen de gereden tijd bepalend.
Hierbij is het niet toegestaan om achter een andere renner te fietsen, als je ingehaald wordt dien je een ruime afstand te houden van de andere renner (bijvoorbeeld door aan de andere kant van de weg te gaan rijden), ook is het niet toegestaan om als je een renner inhaalt hier een tijdje achter te blijven hangen op een korte afstand. Je dient dus bij het inhalen de renner direct voorbij te rijden. 

Materiaal

Voor verschillende wedstrijden zijn er ook verschillende fietsen beschikbaar.

Een wedstrijd fiets dient echter wel aan een aantal voorwaarden te voldoen zoals een minimaal gewicht van 6,8 kilo en dient gespaakte wielen te hebben. Ook als men met zogenaamde dichte wielen rijdt, zit er aan de binnenzijde een aantal spaken.

De standaard racefiets wordt tegenwoordig van hoogwaardige materialen gemaakt zoals een speciale aluminium legering of Carbon.
Deze heeft meestal een starre rechte voorvork, vroeger was deze licht gekromd wat het comfort verbeterde en minder snel kapot ging, door nieuwe technieken en de kwaliteit van het wegdek is dit niet meer echt nodig.

De versnelling zit tegenwoordig verwerkt in de handgrepen van de rem terwijl deze vroeger aan de schuine buis van het frame gemonteerd zat. 
Een versnelling bestaat tegenwoordig uit 24 tot 27 verschillende versnellingen, verdeeld in 3 tandbladen voor en 8 of 9 achter. Alhoewel je dan 27 combinaties hebt betekend dit effectief maar ongeveer 20 combinaties. Bij het gebruik van beide uitersten (b.v. binnenste blad voor en buitenste blad achter) zal er veel slijtage optreden in de ketting en tandbladen. De zwaarste versnelling, grootste blad voor en kleinste blad achter zal voornamelijk gebruikt worden in massasprints door specialisten.

De pedalen zijn tegenwoordig met een direct kliksysteem waar de voet mee wordt geborgd. Hiervoor zijn  2 gangbare type, look en spd, look wat een soort 3 hoekig plaatje aan de onderzijde van de schoen is wordt meestal bij wegfietsen gebruikt, spd wat een kleine stalen klem is en makkelijker in de zool kan worden verwerkt wordt vaak bij veldcross en atb gebruikt.


Beroemde wedstrijden

De meest beroemde wedstrijden zijn

Meerdaagse wedstrijden:

Tour de france
Giro d'italia
Ronde van Spanje

Parijs - Nice

Klassiekers:

Ronde van Vlaanderen
Omloop het volk
Milaan - San Remo
Amstel Gold Race
Parijs - Roubaix
Luik - Bastenaken - Luik
Waalse Pijl
Bronnen

Wikipedia

Reacties op dit artikel
Carina03, 2009-04-22
( +6 )

Hoi Brokkel, wat een informatief artikeltje zeg. Ik kijk meestal de Tour, Giro en Vuelta, mijn favoriet is Contador. Jammer dat het niet meer zonder drugs kan hè? Ik denk dat hier de enige oplossing is: NOOIT meer meerijden in grote rondes, dat kost je een paar topmensen in het begin maar dan komt er misschien ook eindelijk een einde aan. Veel kijkplezier.
Brokkel, 2009-04-22
( +6 )

Dankje Carina03, ik kom zelf uit een wielerfamilie en hield zeker vroeger alle wedstrijden bij, tegenwoordig helaas veel minder, mijn vriendin is totaal geen fan van wielrennen. Ik probeer de komende dagen ook een stuk te schrijven over baanwielrennen waar ik zelf eigenlijk nog een grotere fan van ben en van een aantal andere sporten.
Helaas is doping inderdaad een probleem alleen is echt niet alleen van deze tijd, zoek maar eens op tour de france en simpson, dan begrijp je gelijk waarom ze zo streng zijn.
Celine, 2009-05-23
( -4 )

EEUH HOE KOMT HET DAT HET WIELRENNEN zo hardtoe neemt

?????
Korte, 2009-09-07
( -6 )

Wat zou ik zeggen floor? nou michael: eerst wat gegiegel. toen kwam laurens en ankie leest het op voor onze mede leerlingen. Jongens, we zijn afgeleid, get back to work
Boaz, 2010-06-08
( -1 )

Jammer dat het niet meer zonder doping kan,
k zit zelf ook op wielrennen,
Jens, 2011-09-22
( +2 )

Mercie n de makers van deze site kdoe men spreekbeurt over koers en ier mee heb ik al eel wa ^p
Axel, 2012-01-07
( +1 )

geweldige site
Axel.brilman, 2012-01-07
( 0 )

Febe, 2012-10-13
( +1 )

Dit is egt een goeie leerzame site ik doe mijn spreekbeurt ook over wielrennen ik doe het zelf ook het is egt mega leuk
Iemand, 2013-03-28
( -3 )

Wat is dit leuk
Poep, 2013-03-28
( -2 )

Echt stomme site je kan niks vinden
Alberta rodriga honda mer, 2013-11-25
( +1 )

Bliep, je praat poep
Alberta rodriga honda mer, 2013-11-25
( +1 )

Bliep, je praat poep
Meneertje frankenstein, 2014-10-30
( +1 )

1het staat bij 3
2je hebt je tijd verspeeld
3het staat bij 2


(lol)
Meneertje frankenstein, 2014-10-30
( +1 )

1het staat bij 3
2je hebt je tijd verspeeld
3het staat bij 2


(lol)
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl